De stichting

Stichting Al-Ayn

Introductie

Stichting Al-Ayn voor Weeskinderen in Irak (Nederland) werkt in samenwerking met Stichting Al-Ayn (Irak); een onafhankelijke, humanitaire organisatie, primair gericht op het voorzien in de levensbehoeften van weeskinderen in Irak. Sinds haar oprichting in 2006 heeft Stichting Al-Ayn (Irak) weeskinderen ondersteund en gesponsord om hen te voorzien in al hun behoeften (medische zorg, onderwijsbegeleiding, psychologische hulp, recreatieve activiteiten etc.).

 

Doelstellingen

Stichting Al-Ayn beoogt met haar werkzaamheden de volgende doelstellingen te bereiken:

  1. Om alle weeskinderen en families van de slachtoffers van terreuraanslagen te documenteren, alsmede van degenen die overlijden wegens natuurlijke oorzaken.
  2. Om samen met de overheid, lokale en internationale humanitaire organisaties, en individuele weldoeners de verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn van weeskinderen en hun families.
  3. Om financiële, medische, onderwijsgerelateerde en sociale hulp te bieden aan weeskinderen en hun families om de sociale en financiële kloof tussen hen en de rest van de samenleving te beperken.
  4. Om het bereik van de organisatie uit te breiden naar alle provincies van Irak om zo het grootste aantal weeskinderen en families van slachtoffers van terrorisme te bereiken.

Met ingang van maart 2015 zijn circa 29.000 weeskinderen geregistreerd bij Stichting Al-Ayn, waarvan 25.725 weeskinderen worden gesponsord.

 

Formele gegevens

  • Stichting Al-Ayn (Nederland) staat geregistreerd bij de KvK onder nummer 63203146.
  • Stichting Al-Ayn (Irak) staat geregistreerd bij het Secretariaat-Generaal van het Cabinet NGO Assistance Office in Bagdad, Irak; certificaat-nummer: 1Z 71.970, met 19 vestigingen in heel Irak, en heeft een non-profit-status toegekend gekregen door de Iraakse regering.
  • Stichting Al-Ayn staat naast Irak en Nederland ook geregistreerd in Duitsland, Zweden, Noorwegen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
  • Stichting Al-Ayn is onder leiding van Ayatollah Al-Sayyid Ali al-Hussaini al-Sistani (ha) opgericht en heeft zijn toestemming om de religieuze heffing (khums) en donaties (sadaqah) te ontvangen en aan de ondersteuning van weeskinderen te besteden.